Παγκόσμια Ημέρα Γουίν Τσουν 2019
Το Νέο Προστέθηκε στις 18/03/2019Το πρωί του Σαββάτου, 16 Μαρτίου 2019 ο Κ.Σ.Ηλιούπολης «ΑΝΕΜΟΣ», ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ΕΠΟΣ και του Σιφού Παντελιά Αντώνη, προσήλθε με μέλη του, στη λέσχη της Ελληνικής Κινέζικης Ακαδημίας του Γιονγκ Τσουν Τσουάν στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να τιμήσει την τέχνη αυτή, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Wing Chun.
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού έγινε παρουσίαση “Μάχιμων Εφαρμογών”, Τσεντόου Γινγιόν στην Ξύλινη Κούκλα και διδασκαλία της δεξιότητας “Μικρή Ιδέα” - Σίου Νιμ Τάου που είναι ουσιαστικά, η πρώτη φόρμα της κινέζικης τέχνης. Οι Δάσκαλοι Παντελιάς και Σταυρίδης αντάλλαξαν τεχνικές με τους Σπουδαστές της Ακαδημίας του Γιονγκ Τσουν Τσουάν δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τη τέχνη που σχετίζεται με τον Πολιτισμό του Ναού Σαολίν.
Σας ευχαριστούμε που τιμήσατε με την παρουσία σας αυτό το εξαιρετικό γεγονός. Αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία, ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουν, περισσότερες σχολές και δάσκαλοι. Το Γιονγκ Τσουν Τσουάν ή Ουίνγκ Τσουν όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, προέρχεται ιστορικά από το ναό Σαολίν και αυτό έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Σχολών και των Δασκάλων που ασχολούνται με αυτές τις τέχνες. Το ΕΠΟΣ φροντίζει να στηρίζει αυτή την πολύ όμορφη πολιτιστική ανταλλαγή, γνώσεων και φιλίας, στο όνομα της Διεθνούς Ημέρας Ουίνγκ Τσουν. Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε δυνατοί και υγιείς και να συναντηθούμε ξανά. Δήλωσε ο Δάσκαλος Σταυρίδης Ιορδάνης.
Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του ΕΠΟΣ, τον Δάσκαλο Σταυρίδη Ιορδάνη καθώς και όλους τους δασκάλους , Σπουδαστές και φίλους για την στήριξη και την βοήθεια στην πραγματοποίηση ακόμη ενός εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίνγκ Τσουν. Παγκοσμίως η σημερινή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε τους δασκάλους που διέδωσαν αυτή την τέχνη και να θυμηθούμε εκείνους που επί σειρά δεκαετιών πρόσφεραν απλόχερα τη γνώση τους. Δήλωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης Σιφού Παντελιάς Αντώνης.
Σύντομη Ιστορία. Από το Σαολίν στον Ιπ Μαν
Το Γουίν Τσουν [Κιν.: yǒng chūn 詠春] δημιουργήθηκε μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα από τη μοναχή Νγκ Μούϊ, ή πιο σωστά Γου Μέϊ [Κιν.: Wú Méi 五枚 | Καντ.: Ng Mui] η οποία λέγεται ότι ήταν μία από τους θρυλικούς Πέντε Γέροντες [Κιν.: Shàolín wǔ zǔ 少林五祖 | Καντ.: Siu lam ng zou] - επιζώντες της καταστροφής του ναού Σαολίν στη δυναστεία Τσινγκ, το 1647, το 1674 ή το 1732. Η διάσημη Δασκάλα του Σαολίν, άφησε σαν κληρονομιά το δικό της προσωπικό στυλ με το όνομα “Το Στυλ των 5 Οικογενειών” [Κιν.: Wǔ Méi Pài 五枚派 | Καντ.: Ng Mui Paai]. Η ίδια φέρεται και σαν δημιουργός των στυλ, Νότιος Δράκος [Κιν.: lóng xíng mó qiáo 龍形摩橋 | Καντ.: long ying mo kiu], Λευκός Γερανός [Κιν.: Báihè pài 白鹤派 | baak hok Paai] και Γροθιά των 5 Ζώων [Κιν.: Wǔ xíng hóng quán 五形洪拳 | Ng Ying Hung Kuen]. Βρήκε καταφύγιο στο Ναό του Λευκού Γερανού [Κιν.: Báihè sì 白鹤寺] στο βουνό Νταλιάν [Κιν.: Dàliángshān 大涼山] μεταξύ του Γιουνάν [Κιν.: Yúnnán Shěng 云南省] και του Σιτσουάν [Κιν.: Sìchuān shěng 四川省].
Η Γου Μέϊ γνώρισε σε κάποια φάση της ζωής της μια κοπέλα η οποία ονομαζόταν Γιαν Γουίν Τσουν [Κιν.: Yányǒngchūn 严咏春 | Καντ.: Yim Wing Cheun] και στην οποία δίδαξε ένα σύστημα μάχης το οποίο είχε εμπνευστεί παρακολουθώντας μια συμπλοκή μεταξύ ενός γερανού και ενός φιδιού στη διάρκεια του ταξιδιού της. Η Γιαν Γουίν Τσουν δίδαξε το στυλ στον άνδρα της Λιαν Μπο Τσάου [Κιν.: Liáng bó chóu 梁博儔 | Καντ.: Leung Bok-Chau], ο οποίος έδωσε το όνομα της συζύγου του στο στυλ, το οποίο στην κινεζική γλώσσα, μεταφράζεται κυριολεκτικά σε "Ανοιξιάτικη Μελωδία" ή "Αιώνια Άνοιξη". Στη Δασκάλα Γουίν Τσουν αποδίδεται η σημαντική ανάπτυξη της τέχνης και η προσθήκη της άσκησης των “Κολλημένων Χεριών”, Τσι Σάου [Κιν.: Chī Shǒu 黐手 | Καντ.: Chī Sáu] και η χρήση των “Δακτυλιδιών Μπαμπού”, Μου Χουάν [Κιν.: Mù Huán 木环 | Καντ.: Muhk Wàahn].
Ο Λιαν Μπο Τσάου δίδαξε τον Λιανγκ Λαν Γκουέι [Κιν.: Liáng Lánguì 梁蘭桂 | Καντ.: Leung Lan Kwai], ο οποίος με την σειρά του, δίδαξε τον Χουάνγκ Χουά Μπάο [Κιν.: Huáng Huábǎo 黃華寶 | Καντ.: Wong Wah Bo]. Αυτός πέρασε το σύστημα στο συνάδελφο του Λιανγκ Αρ Ντι [Κιν.: Liáng'èrdì 梁二娣 | Καντ.: Leung Yee Tai], ο οποίος είχε ήδη διδαχτεί την μέθοδο του "Το Κοντάρι των Εξήμισι Σημείων" [Κιν.: Liù diǎn bàn gǎn 六點半桿 | Καντ.: Luk Dim Boon Gwun] από τον Μοναχό Σαολίν Τζι Σιν Σιμ Σι [Κιν.: Zhì Shàn Chán Shī 至善禪師 | Καντ.: Ji Sin Sim Si]. Έτσι, το Το Κοντάρι των Εξήμισι Σημείων, εισήχθη στο σύστημα του Γουίν Τσουν. Ο Λιανγκ Αρ Ντι πέρασε το σύστημα του Γουίν Τσουν στον Λιανγκ Τζαν [Κιν.: Liáng zàn 梁贊 | Καντ.: Leung Jan | 1826-1901]. Ο Λιανγκ Τζαν έγινε πολύ γνωστός για την επιδεξιότητα του στο Κουνγκ Φου και κατάφερε να νικήσει πολλούς μαχητές. Ο Λιανγκ Τζαν δίδαξε το σύστημα Γουίν Τσουν στον Τσαν Χουά Σουν [Κιν.: Chén Huáshùn 陳華順 | Καντ.: Chan Wah Soon - 1849-1913]. Ο Τσαν Χουά Σουν είχε έναν μαθητή, τον διάσημο και γνωστό σε όλους μας, Ιπ Μεν [Κιν.: Yè wèn 葉問 | Καντ.: Yip Man - 1/10/1893 – 2/12/1972].
Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του shaolinwind.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolinwind.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.